Sanatate Slabire

Gandirea pozitiva si negativă în dietă

gandire-pozitiva

Am mai spus si in articolul legat de hipnoza ca slabitul e mai mult decat orice o chestiune psihica. Totul porneste de la psihic si motivatia de a incepe o cura de slabire, si ambitia de a te tine de ea dar si momentele in care simti ca nu mai poti si vrei sa renunti. Dean Anderson, expert in psihologie comportamentala, a ajuns la concluzia ca sunt trei factori esentiali care ne ajuta sa mentinem o atitudine si o gandire pozitiva fata de dieta: eficienta personala, monitorizarea personala si grupul de suport.

Eficienta personala se refera la faptul ca fiecare individ este in stare sa se mobilizeze si sa faca orice pentru a-si atinge obiectivele. Acest tip de gandire pozitiva este esential atunci cand vine vorba de orice fel de schimbare in viata ta, mai ales atunci cand vine vorba de slabit. Credinta ca poti face orice daca iti mobilizezi toate fortele in sensul acesta este esentiala pentru a-ti da energia sa treci peste momentele grele si sa te motivezi constant pentru a ajunge la final.

Nu trebuie insa sa confunzi eficienta personala cu stima de sine sau increderea in sine, pentru ca desi si acestea sunt foarte importante se refera mai degraba la niste atribute de personalitate decat la capacitati propriu zise. Eficienta personala se refera efectiv la puterea si abilitatea pe care o ai pentru a face tot ceea ce este necesar. Pentru a-ti fi mai usor sa ajungi la scopul propus, incearca sa il imparti in etape mai mici. De exemplu, daca vrei sa slabesti 20 de kilograme, imparte slabitul in 4 transe de cate 5 kg. Vei simti ca iti atingi mai usor scopul atunci cand ai targeturi realizabile si bucuria ca ai reusit sa slabesti cate 5 kilograme iti va da increderea ca poti sa slabesti si cele 20 de kilograme pe care ti le-ai propus.

Monitorizarea personala nu se refera numai la cantarirea zilnica pentru a vedea cat am dat jos sau cat am pus, ci pur si simplu la o reflectie asupra comportamentului si stilului nostru de viata, pentru a vedea care sunt punctele noastre forte si care sunt comportamentele care ne saboteaza dieta. Trebuie sa ai puterea sa iti asculti si cele mai ascunde ganduri si sa iti dai seama care sunt motivele care stau de fapt in spatele senzatiei de foame, a poftei de dulce sau de pizza. Numai intelegand fiecare detaliu din personalitate si trairile tale vei putea rezolva lucrurile incet incet, pentru a ajunge la marele rezultat final dorit de la inceput.

Monitorizarea de sine nu are insa nici un efect daca nu faci ceva pentru a schimba comportamentele si actiunile pe care le-ai identificat ca fiind problematice. E ca si cum ai stii foarte bine ce ai de facut pentru a fi slaba, dar refuzi sa pui in aplicare si continui sa te lamentezi ca nu incapi in fostii tai blugi. O data ce ai identificat problemele pe care trebuie sa le rezolvi, fa-ti o lista cu prioritatile si lucrurile care mai pot astepta, in ordinea in care iti afecteaza dieta. Rezolva-l apoi rand pe rand.

Grupul de suport. Totul e mai frumos intre prieteni, nu? Oamenii sunt facuti sa fie fiinte sociale si le e foarte greu sa gandeasca altfel, asa ca sigur si tu iti doresti sa ai alaturi un grup de suport, prietenele atle, familia sau partenerul, care sa iti dea puterea sa continui atunci cand simti ca nu mai poti si esti gata gata sa mananci o shaworma. Daca nu ai apropiati care sa te sustina in acest sens, apeleaza la grupuri pe internet sau la birou, unde toata lumea are aceleasi scopuri legate de slabit si va puteti incuraja reciproc.

Gandirea negativa si Dieta

La fel cum discutam despre dieta si gandirea pozitiva, putem discuta si despre modul in care gandirea negativista si pesimista influenteaza modul in care te tii de dieta si reusesti sau nu sa dai jos kilogranele in plus. Psihologii numesc asta stilul atributional, respectiv presupunerile pe care le facem, chiar si la nivel inconstient si care ne influenteaza sa ne justifica actunile si rezultatele obtinute. Acelasi Dean Anderson, expert in psihologie comportamentala spune ca exista elemente in sistemul nostru atributional care intervin atunci cand vine vorba de esecul sau reusita unei diete si ii numeste ‘cei trei P’ personal/personalizat, permanent, propagat.

Personal/personalizat se refera la acei oameni care sunt foarte siguri ca au o trasatura de caracter care ii impiedica sa isi atinga scopurile, de exemplu femeile care inainte de a le spune ce dieta urmezi iti spun „eu nu pot tine dieta, nu am vointa”. O persoana care face aceasta presupunere eronata e foarte obisnuita sa nu ii iasa nimic bine, iar atunci cand ii iese si a ajuns la un obiectiv pozitiv, tinde sa dea mereu vina pe factorii exteriori pentru succesul obtinut si nu pe fortele proprii: „am fost foarte solicitata la servici, de aceea am slabit, nu ca as fi avut eu vointa sa o fac”.

Citeste si: Oh… DA! Berea face bine la oase
De ce i se mai spune si stilul personalizat? Pentru ca practic nu faci altceva decat sa iti personalizezi esecurile si sa iti externalizezi succesele. Daca te regasesti in descrierea facuta mai sus, inseamna ca inainte de a incepe o cura de slabire sau de a incerca sa slabesti, trebuie sa schimbi ceva in modul in care gandesti si percepi lucrurile. Gandeste-te ca succesele tale isi au sursa in capacitatile si abilitatile personale, iar insuccesele in factorii externi, care nu depind de tine.

Permanent. Persoana care are acest stil atributional este cel sau cea care indiferent de defectul pe care il are sau doar considera ca il are, traieste cu gandul ca este unul permanent si nu poate sa faca nimic pentru a-l elimina. „Eu nu sunt facuta sa fiu slaba”, „nu am constitutia necesara pentru a fi slaba”, „nu am fost niciodata slaba si nu pot sa fac nimic ca sa slabesc, e o chestie genetica” etc. O alternativa mai inteligenta ar fi sa presupui ca orice dificultate sau obstacol care iti vine in cale poate fi depasit sau macar imbunatatit.

Propagat. Cel de-al treilea element al stilului atributional care din pacate iti condamna de la bun inceput dieta la esec este faptul ca indiferent cat de mic sau de mare este defectul tau, il generalizezi si il lasi sa se propage in toata fiinta ta. Cu alte cuvinte, faci din tantar armasar atunci cand chiar nu e cazul. Daca tu simti ca marea ta problema este greutatea, nu lasa aceasta problema sa se generalizeze in fiecare aspect al vietii tale: nu fi uracioasa cu cei din jur numai pentru ca ai impresia ca toti rad de tine pentru ca esti grasa, nu iti refuza partenerul la pat pentru ca ai impresia ca nu te place asa rotunjoara, nu renunta la activitatile tale preferate de teama ca cineva ar putea rade de tine etc.

Avand aceasta atitudine gresita, practic fiecare problema din viata ta are o singura radacina si orice ti se intampla rau in viata va fi justificat de aceasta credinta ca ai un mare defect. Nu iti gasesti job nu pentru ca e criza financiara, ci pentru ca esti grasa, nu ai iubit nu pentru ca lucrezi 15 ore pe zi si nu ai timp de nimic, ci pentru ca esti grasa, ti-a taiat un sofer calea nu pentru ca se grabea, ci pentru ca esti grasa.

Pentru a-ti da seama daca ai o astfel de problema, trebuie sa asculti cu grija toate gandurile tale, chiar si cele mai ascunse, si numai asa le vei identifica pe cele negative si le vei putea elimina, pentru a te tine de dieta si a slabi asa cum iti doresti.

S-ar putea să-ți placă și...