Motivele pentru care nu poti face un gratar in aer liber sunt destul de multe: fie vremea nu este de partea ta si ploaia, vantul sau furtuna iti strica planurile, fie nu ai curte sau nu ai unde iesi la iarba verde, fie este iarna si e mult prea frig pentru a merge la gratar. Asa ca, solutia pentru a-ti potoli pofta de gratar este sa faci gratarele in casa. Desigur ca nu vor avea gustul specific al gratarelor facute in aer liber, insa asta nu le face deloc mai putin delicioase.
Alegerea grill-ului potrivit. Asa cum ii sugereaza si numele, gratarul pentru interior se foloseste in casa si este special conceput pentru asta. Astfel ca, desi ati fi tentati sa instalati pur si simplu in suragerie gratul pe car eil folositi la picnic, trebuie sa va procurati un gratar de interior. Motivul este simplu: gratarele de exterior produc o cantitate mare de dioxid de carbon, care nu este nociv in spatiu deschis insa devine foarte toxic in spatii inchise. Tipurile de gratare de interior variaza in functie de dimensiune, capacitate, firma producatoare si bineinteles pret.
Tipuri de gratare de interior. In general, gratarele de interior nu presupun aprinderea focului, ci sunt gratare electrice, facute fie din doua placi care se rabateaza, fie dintr-o singura placa. Gratarele cu doua placi seamana cu un sandwich maker, de altfel sunt si foarte practice pentru ca sunt disponibile si in varianta de 3 in 1, cu placi intersanjabile, o pereche pentru sandwichuri, una pentru waffe si altele pentru gratarul clasic.
Gratarele de genul acesta sunt foarte usor de folosit: se pune carnea sau legumele ce se doresc prajite pe o parte a grill-ului, apoi acesta este inchis. Alimentele sunt gata destul de repede, pentru ca temperaturile din interiorul unui gratar inchis sunt foarte mari dar si pentru ca mancarea se coace simultan pe ambele parti. In plus, un astfel de gratar nu va solicita prea mult, nu trebuie urmarit, carnea nu trebuie intoarsa si va puteti ocupa de pregatorea garniturii, a salatei, sau de intretinerea musafirilor pana cadn se pregatesc gratarele.
Gratarele deschise se aseamana foarte mult cu cele de exterior, au o sursa de caldura amplasata sub gratar si nu au capac. Gratarele de genul acesta sunt in general cu termorezistente care incep sa se incinga imediat ce gratarul este legat la o sursa de curent insa exista si variante mai simple, cum ar fi tigaile gratar sau gratarele entru aragaz, care se aseaza direct pe sursa de caldura. Gratarele pentru aragaz au devenit tot mai populare in ultima vreme si se gasesc pe rafturile oricarui supermarket. Este vorba despte un gratar care se umple cu apa si se aseaza pe ochiul aragazului, poate fi cu sau fara capac si are avantajul de a fragezi carnea sau legumele, care raman suculente. Impatimitii gratarelor de exterior vor preferea gratarul deschis pentru ca activitatea in sine, urmarirea gratarului, intoarcerea carnii etc aduce mult a gratar in aer liber
Cum folosim un gratar de interior?
In general, pe gratarul de interior se pot praji aceleasi alimente ca si pe cel in aer liber, de la fripturi la vegetale si legume. Diferenta sta insa in cantitatea de mancare pe are o puteti prepara intr-o tura, pentru ca, asa cum va inchipuiti, grilul de interior este mai mic ca si dimensiune decat cel de exterior. Pentru ca sunt atat de multe tipuri de gratare pentru interior, este cel mai bine sa cititi cu atentie instructiunile de folosire inainte de a trece la treaba. Spor la gratare!
Gratarele de pui
A trecut 1 mai, deci a inceput oficial sezonul gratarelor. Desi se stie ca romanii sunt prieteni buni cu gratarul de porc si mititeii, carnea de pui a prins din ce in ce mai mult teren si gratarele de pui nu lipsesc de la nici un picnic care se respecta. La o prima vedere, e foarte simplu sa faci gratarul perfect, insa gratarul de pui are secretele lui. Ivata cateva tips & trick pentru a face niste gratare cu adevarat perfecte.
Marinata pentru carne de pui. Carnea de pui, in special pieptul, este destul de seaca si niste simple condimente si mirodenii nu ajung pentru a-i da gust si fragezime. Solutia e marinata. Marineaza puiul cu o seara inainte de a merge la gratar, carnea va fi mult mai suculenta daca sta peste noapte la rece, la marinat. Daca nu ai timp pentru a marina carnea si trebuie sa faci totul in ultimul moment, injecteaza marinata direct in carne, pentru a patrunde pana la muschi. In marinata foloseste foarte putina sare, sau mai bune nu pune deloc, pentru ca sarea nu permite sucului sa patrunda in carne si aceasta ramane seaca. Sareaza puiul numai inainte de a-l servi.
Carnea de pui se marineaza cel mai bine atunci cand este acoperita, asa ca pune carnea impreuna cu marinata intr-o punga cu fermoar. Nu folosi vase de metal pentru marinarea carnii, ci boluri de sticla, acoperite cu o folie alimentara sau caserole speciale, prevazute cu capac. Poti marina puiul in ulei sau unt topit, lapte sau folosind o baza acida, cu este sucul de lamaie sau otetul. Nu arunca sucul in care a stat carnea la marinat, ci foloseste o pensula pentru a-l aplica pe carne atunci cand e pe gratar – gratarele de pui vor fi mai aromate, mai suculente si vor face o crusta frumoasa.
Cat prajim carnea? Pentru ca in marinata a stat carnea proaspata, trebuie sa elimini orice posibilitate de contaminare cu bacterii, asa ca aplica marinata pe pui imediat dupa ce l-ai pus pe gratar si nu o mai aplica inainte de servire si mai mult, aigura-te ca toata suprafata carnii a fost expusa temperaturii ridicate a focului. Desi gratarele in sange sunt preferatele unora dintre noi, e mai bine sa prajim carne ain profunzime. Daca puiul nu e destul de bine gatit, bacteriile din carnea cruda, inclusiv bacterii periculoase, ca si salmonella, raman active. Daca in schimb puiul sta prea mult pe gratar, carnea se intareste, indiferent ca sta sau nu la marinat.
Pentru a evita aceste doua extreme, lasa carnea la foc mediu sau mic pe toata durata prajirii si abia la final inteteste focul, pentru a rumeni partea exterioara. Gratarul facut la foc mic permite caldurii sa patrunda in rpofunzime in carne, fara a-i arde suprafata exterioara. Evita sa pui carnea in centrul gratarului, unde caldura este mai mare si carnea etse direct explusa focului, ci pune la inceput puiul pe marginile gratarului si abia la final in centru, cand doresti sa le rumenesti. Cum recunosti temperatura perfecta pentru gratar? Daca poti tine maina desupra gratarului doar 2 secunde, inseamna ca focul e prea puternic pentru carne. Daca poti sa tii mana deasupra gratarului aproximativ 6 secunde, temperatura este perfecta pentru gratar.
Ce carne de pui punem pe gratar? Cea mai buna carne pentru gtara este cea fara oase, pe care poti sa o bati cu ciocanul de snitele, pentru ca astfel se patrunde uniform si gratarele ies perfecte. In plus, osul mentine umezeala, asa ca poti avea surpriza ca exteriorul carnii sa fie ars in timp ce carnea de langa os este inca cruda. Alege deci piept de pui dezosat sau pulpe dezosate, insa si aripioarele sunt o alegere buna, pentru ca au oasele mici si subtiri, asa ca se prajesc uniform.