Consumul de alcool in cantitati mari o singură dată, sau de-a lungul timpului poate avea repercusiuni grave asupra sănătății voastre. Iată cum alcoolul poate afecta corpul tau:
Efectele alcoolului asupra creierului
Alcoolul interfereaza cu caile de comunicare ale creierului, și poate afecta modul în care creierul arată și funcționează. Aceste întreruperi pot schimba starea de spirit și comportamentul, și incetineste procesul de gandire în mod clar.
Asupra inimii stim ca consumul de bauturi alcoolice in cantitati mari si dese pe o perioadă lungă de timp sau prea mult la o singură ocazie, poate afecta inima, cauzand probleme, printre care:
- Cardiomiopatia – incetineste si slabeste muschiul inimii;
- Aritmiile – bătăi neregulate ale inimii;
- Accident vascular cerebral
- Tensiune arterială crescută
De asemenea medicii si anumiti cercetatori spun si ne arată că consumul de alcool in cantități moderate de alcool ar putea proteja adulții sănătoși de a dezvolta boli de inima coronariene.
Asupra ficatului consumul exagerat de alcool ia o taxa asupra ficatului, și poate duce la o varietate de probleme și inflamații ale ficatului, inclusiv:
- Steatoza, sau ficat gras
- hepatita alcoolica
- Fibroză
- Ciroză
- Pancreas:
Alcoolul determina pancreasul sa produca substante toxice care pot duce în cele din urmă la pancreatită, o inflamație periculoasă și umflarea vaselor de sânge din pancreas, care impiedica buna digestie.
Alcoolul poatea vea efecte urate asupra si a altor organe si zone. Băutul in cantitati mari poate creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancere precum:
- Gură
- Esofag
- Gât
- Ficat
- sân
Efectele alcoolului asupra sistemului imunitar
Consumul de alcool pe perioade lungi poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce face ca organismul tau sa reprezinte un obiectiv mult mai ușor pentru boala. Bautorii cronici sunt mai susceptibili de a contracta boli cum ar fi pneumonia si tuberculoza decat persoanele care nu consuma alcool.
Consumul de alcool poate creste riscul de a dezvolta boli de ficat și cauza daune ireparabile pentru ficat care este considerat a fi o parte foarte importantă a corpului.
De fapt, consumul de alcool este o cauza majora a cresterii cu 25% a numărului de decese de la boli de ficat in tara noastra, în ultimii zece ani de la 9231 în 2001 la 11575 in 2015). Bolile ficatului in urma consumului de alcool se finalizeaza cu peste o treime (37%) de decese boli hepatice. Iar cifrele arata victimele devin mai tineri – mai mult de unul din 10 de decese de oameni in 40 de ani sunt de la boli de ficat, cele mai multe dintre ele de la boli hepatice alcoolice.