Sanatate

Vei plati mai putin pentru ingrijirea personala in timpul menstruatiei, daca alegi cupa menstruala?

Travel vacation background concept

„Estrogenul decide totul!”

Cupa menstruala, un produs mai accesibil pentru femeile din intreaga lume

Travel vacation background concept

De cand am hotarat sa folosesc cupa menstruala, nu m-a mai interesat cat anume cheltuiesc pe produsele de ingrijire intima. Un alt aspect pozitiv al faptului ca am trecut la cupa menstruala este ca, atunci cand au loc discutii despre tampoane, ma simt foarte norocoasa ca am descoperit un produs care poate fi reutilizat. Acum ceva timp, am trecut pe langa culoarul de ingrijire feminina din supermarket si, din curiozitate, am verificat preturile.

Uitandu-ma la acestea, am inceput sa ma intreb: in Spania (unde locuiesc acum), un pachet de 32 de tampoane costa 4.99 dolari. Eu sunt din Germania, unde venitul e ceva mai mare dar, din cate imi aduc aminte, pretul unui pachet este mai mic. Si nu am putut sa ma opresc in a ma intreba care ar fi costurile pentru asemenea produse, in celelalte tari? Si care ar fi relatia dintre pretul unui produs si situatia economica a tarii respective?

In ziua urmatoare, mi-am dat seama ca trebuie sa aflu care sunt informatiile exacte legate de acest subiect. Din pacate, nu am putut sa gasesc date comparative in acest sens. Asa ca, mi-am construit propriul index legat de costurile produselor de igiena intima.

Calculand costurile produselor de igiena intima, din intreaga lume…

Daca va intrebati cum de am luat aceasta decizie intr-un mod atat de natural si firesc, trebuie sa stiti ca nu e pentru prima data cand fac statistici legate de menstruatie. Acum ceva timp, m-am axat pe cum am putea calcula cantitatea de sange menstrual care s-a pierdut in ultimele decenii si am facut descoperiri uluitoare. Deci, cam asa am inceput. Mai intai, am ales tarile pe care am vrut sa le compar, un amestec de tari cu venituri mari, medii si mici. Apoi, am calculat cat costa un tampon, in euro, in fiecare tara. Costul unui asemenea produs variaza de la 0.05 euro (Vietnam) la 0.36 euro (Islanda), majoritatea preturilor situandu-se in jurul valorii de 0.14 euro.

Apoi, am realizat un grafic unde am trecut pretul unui singur tampon si PIB-ul pe cap de locuitor, din fiecare tara. In acest grafic, tarile cu un PIB asemanator sunt pozitionate unele langa altele si, asa cum puteti observa, pretul unui singur tampon poate fi foarte diferit. PIB-ul pe cap de locuitor este calculat facand suma tuturor valorilor bunurilor si serviciilor produse de o tara in timpul unui an si apoi impartind suma la populatia acelei tari. Este folosit pentru a determina nivelul economic al tarii respective desi, nu tine seama de modul in care este distribuita bogatia.

Care este costul unei livrari de tampoane?

Urmatorul pas in a calcula costurile pentru produsele de sanatate intima este de a insuma costurile normale pentru o livrare anuala de tampoane, in fiecare tara. Suntem acum pe teritoriul statisticii pure si exista cateva ipoteze care ar trebui luate in considerare si care nu sunt chiar transferabile in „lumea reala”. Mentionez asta pentru ca eu consider ca este extrem de important sa mentinem lucrurile transparente si in perspectiva. Pentru calculele mele, am considerat ca o persoana foloseste doar tampoane sau absorbante.

Pentru a mentine totul simplu, m-am axat pe urmatoarele:

  1. De obicei, menstruatia dureaza 4 zile.
  2. Colegiul American de Obstretica estimeaza ca numarul de produse folosite pe durata unui ciclu variaza intre 3 si 6.
  3. Asta inseamna aproximativ 216 tampoane pe an pentru o persoana.
  4. Pentru cele care au doar 4 zile de ciclu: va invidiez!

 
Rezultatele calculelor mele arata cate procente din PIB ar fi cheltuite, in medie, pentru achizitionarea de tampoane. De exemplu, in Australia este de 0.07%, in Kenya este de 1.94% si in Nepal mai mult de 5%.

Am facut calcule si in ceea ce priveste absorbantele. Pretul pentru un asemenea produs este cel mai mic in Uganda, Kenya si Vietnam (0.05 euro) si cel mai mare in Elvetia (0.36 euro). Desi absorbantele par a fi mai ieftine, nu sunt, neaparat, si mai accesibile.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca, indiferent de tara in care locuiti, produsele de igiena intima sunt scumpe si nu foarte accesibile. Conform datelor statistice, perioada „delicata” a lunii poate insemna, intr-adevar, cheltuieli mari, mai ales pentru populatiile acelor tari care au un nivel economic scazut. Pot exista mai multe cai pentru a face ca aceste produse sa fie mai accesibile. De exemplu, din punct de vedere juridic, lupta impotriva taxei pe tampon, s-a raspandit in tari precum, Germania, SUA si Marea Britanie. De asemenea, exista un numar mare de petitii pentru a face produsele de igiena intima mai accesibile. Se vorbeste de distribuirea lor gratuita in spatiile publice, primarii, scoli etc.

Anumite ONG-uri si intreprinderi urmaresc tendinta spre nasterea de initiative care pun accentul pe evitarea dependentei de produsele de unica folosinta. In ultimele decenii, gama de produse pentru femei, accesibilitatea lor, dar si gradul de constientizare legat de acest subiect, a crescut. Au aparut, de asemenea, si programe de donare de produse despre care se crede ca vor avea un impact pe termen lung.

La nivel educational, este nevoie de mai mult acces la informatii despre intreaga paleta de produse care exista pe piata si despre caracteristicile lor. Aceste informatii trebuie sa ajunga nu numai la femeile care au menstruatie, ci la la celelalte persoane, deoarece este necesara o schimbare la nivelul mentalitatii privind aceasta „problema”. Nu e vorba nici de rusine, nici de ceva ce ar trebui tinut secret. Trebuie discutat in mod deschis despre acest fenomen natural si normal.

Cupa menstruala, o optiune mai ieftina si pentru femeile din Romania

Foarte multe femei din Romania se plang de faptul ca trebuie sa plateasca foarte mult luna de luna pe aceste produse de igiena intima, cum ar fi absorbantele si tampoanele. Frustrarea cea mai mare este ca trebuie sa le arunce la gunoi. E ca si cum ti-ai arunca proprii bani „pe apa sambetei”. Sunt sigura ca si tu cunosti sentimentul!

Vreau sa stii ca pretul unei cupe menstruale este accesibil si in Romania, nu numai in tarile care au fost mentionate mai sus. Este adevarat ca s-ar putea sa ti se para ca dai mai mult decat dai de obicei pe aceste produse de igiena intima dar, gandeste-te ca tu cumperi aceasta cupa o singura data. O poti schimba dupa ani buni!

Gandeste-te cata economie ai putea face in fiecare luna! Ai putea sa pastrezi acei bani sau sa iti iei altceva! Si, mai important, nu vei mai arunca nimic la gunoi! Cu siguranta ca te vei simti mult mai bine cu banutii ramasi in portofel!

Uitandu-ma la produsele care exista pe piata din Romania, am descoperit, in timp ce navigam de zecile de site-uri, un brand care mi-a atras atentia, datorita anumitor aspecte importante si anume:

  1. Pretul cupei menstruale;
  2. Materialul de calitate din care sunt realizate;
  3. Faptul ca se gasesc in marimi diferite.

Beauty woman at the seaside

Este vorba de cupa menstruala ForEva, un produs care se gaseste intr-o varietate larga de forme si culori. Astfel, in cazul in care te vei decide sa faci aceasta schimbare in viata ta, poti sa incerci cupa menstruala ForEva. Preturile variaza intre 90 si 130 RON! Eu cred ca este extrem de accesibil, avand in vedere ca tu dai banii astia o singura data! Doar o data si ai terminat! Gata cu cheltuielile aiurea, cu tampoane si absorbante date la gunoi! Si gandeste-te si la impactul pe care tu l-ai putea avea asupra mediului! Un impact pozitiv!

Nu este usor sa faci alegeri corecte! Dar, cred sincer ca, in acest caz, alegerea chiar este una foarte buna:

  • in primul rand, pentru buzunarul tau;
  • in al doilea rand, pentru mediul inconjurator;
  • Si, nu in ultimul rand, pentru corpul tau.

Cand te mai duci la cumparaturi si treci pe langa culoarul de produse de igiena intima, poate ca ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa mai dai bani pe absorbante sau pe tampoane pe care apoi le vei arunca la gunoi!

S-ar putea să-ți placă și...