Blog

Despre lovitura de stat din Turcia

Mai pe toate televiziunile am observat discutii despre lovitura de stat din Turcia. Am vazut sambata seara ca guvernul Turciei a reusit sa reafirme controlul si a efectuat arestari in masa, dupa o lovitura de stat care se pare ca in cele din urma a esuat, care a lasat 260 de oameni morti. Cel putin 104 de presupusi complotisti au fost ucisi in operatiuni de securitate, potrivit oficialilor turci, in timp ce altii-inclusiv civili, politia si 161 de soldati, au murit in acest eveniment.

Numarul de persoane retinute pentru presupusa implicare in lovitura de stat a urcat la 6.000, Ministrul Justitiei a declarat duminica. Presedintele Recep Tayyip Erdogan a acuzat de lovitura de stat pe Fethullah Gulen, un cleric turc care traieste in exil auto-impus in SUA, si a cerut ca SUA sa-l extradeze. Dl Gulen a negat categoric responsabilitatea.

Trebuie sa va marturisesc ca aceste evenimente m-au marcat oarecum pentru ca doi dintre cei mai buni prieteni ai mei lucreaza in Turcia, locuind foarte aproape de locul cu pricina.

Liderii militari si politiciani de top uniti au denuntat lovitura de stat

Sambata seara, mii de apeluri au fost preluate de catre domnii Erdogan si Yildirim pentru a arata sprijinul pentru guvern, de a merge in strada in mitinguri publice, inclusiv in centrul Piata Taksim din Istanbul.

Autostrada catre aeroportul din Istanbul a fost curatata de tancuri si de rebeli. Podurile care se afla peste stramtoarea Bosfor, care imparte laturile europene si asiatice din Istanbul au fost deschise, iar Bosforul a fost deschis pentru traficul cu barca. Principalul aeroport din Istanbul a functionat duminica, desi cu multe anulari si intarzieri. Autoritatile de reglementare din domeniul aviatiei americane a emis un aviz de restrictionare catre toate aeronavele din SUA comerciale si private care zboara catre Turcia sau care zboara din aceasta tara in SUA. Trupele turcesti au lansat operatiuni in doua orase intr-o tentativa de lovitura de stat. Trupele rebele AU inchis doua poduri majore asupra Stramtoarei Bosfor.Suporterii Coup au preluat cladiri guvernamentale si de stat din Ankara, cel putin eu asa am observat din cele spune la televizor.

S-ar putea să-ți placă și...