Sanatate

Când depresia te copleșește – Cum faci față depresiei?

cum-faci-fata-depresiei

Depresia! Un subiect TABU, dar absolut normal pentru o societate civilizată. Am auzit des în jurul meu, abordări de genul: ,,Ce are? Depresie… A…un fleac, pe timpul meu nu era așa, nu exista așa ceva. ” Depresia există, iar netratată poate avea repercursiuni grave asupra ta ca om.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un raport şocant prin care arată că peste 350 de milioane de oameni din lume suferă de depresie. Conform aceloraşi date, dintre aceştia, 2 milioane ar fi români, ceea ce înseamna un procent de unu la zece.

Din păcate, stresul din ziua de azi își pune amprenta asupra tuturor. Problemele, frustrările, neputințele, grijile adunate de-a lungul timpului ies la iveală din când în când și te copleșesc. Devii trist, anxios, fără chef, fără a te mai regăsi în lucrurile care altădată îți făceau plăcere. Depresia e ca groapă în care știi că ești, dar nu mai găsești ieșire. Unii sunt mai puternici și reușesc să treacă prin depresie. Alții clachează, alții o duc pe picioare ani de zile și la un moment dat, cedează.

Din fericire, depresia se tratează, însă este important să te ajuţi tu pe tine sau să ceri ajutorul atunci când simţi că nu mai poţi singur.

Cum identificăm depresia?

  • tristețe fără motiv
  • lipsa de preocupare pentru activitățile care îți plăceau înainte
  • insomnii/somnolență
  • lipsa apetitului/ apetit exagerat
  • gânduri negative, idei de suicid
  • lipsa de concentrare
  • lipsa de energie
  • anxietate, panică
  • iritabilitate
  • sentimente negative de inutilitate

Cu toții avem perioade când lucrurile merg prost, când ne simțim triști, anxioși, dar dacă aceste stări se prelungesc mai mult sau ne afectează viața mai mult decât ar trebui, e cazul să cerem ajutorul.

depresia

Ce poți face ca să ieși din depresie?

Fă-ți analize de sânge Lipsa vitaminelor din corp au efect asupra stării noastre de sănătate mentală. Lipsa de magneziu, de exemplu duce la iritabilitate, nervozitate, insomnii.

Un nivel scăzut ale serotoninei (hormonul fericirii) este cauza pentru care mulți oameni cad în depresie. Unele persoane chiar pot avea genetic un nivel scăzut de serotonină, de aceea a fi depresiv de cele mai multe ori nu este o alegere.

Schimbă-ți obiceiurile alimentare

Consumul de băuturi acidulate, de alimente procesate, mâncatul haotic și total nesănătos nu au cel mai bun efect asupra sănătății tale. Este dovedit științific că multe alimente au un rol benefic asupra creierului.

Alimente care cresc nivelul de serotonină și îți dau o bună dispoziție sunt: somonul, broccoli, sparanghelul, bananele, fructele de mare, ciocolata neagră, semințele, spanacul, carnea de curcan.

Fă mișcare

Practicarea unui sport sau cel puțin 30 de minute de activități fizice, îți pot îmbunătăți starea mentală. Sportul te ajută să fii mai încrezător în forțele proprii, reducând stresul și depresia.

Ieși din zona ta de confort

Participă la un curs, fă ceea ce ți-ai dorit să faci mereu și nu ai reușit cum ar fi: să sari cu parașuta, să înveți tango, arte marțiale, etc. Atunci când facem lucruri care ne scot din zona de confort, ne dezvoltăm emoțional, creierul nostru începe să producă adrenalină, serotonină și nu ne vom ma simți triști sau anxioși. Monotonia este cel mai mare dușman al oricărui om, de aceea încearcă să faci ceva nou în fiecare zi.

Nu te închide în casă

Suferă cât suferă, dar nu te închide în casă. Nu rupe legăturile cu prietenii, nu te închide în tine, oamenii din jurul tău te pot ajuta fără să îți dai seama. O ieșire la cafea cu o prietenă, o seară în oraș te vor rupe din starea de apatie sau tristețe.

Cere ajutor specializat

Nu este o rușine să mergi la psiholog, nu ești bolnav sau dus cu capul dacă faci asta. Din păcate, în România, mulți oameni cred că mersul la psiholog/ terapeut e egal cu nebunia. Din contră, un psiholog te va ajuta să te redescoperi, să înțelegi mai bine și să gestionezi mai bine stările prin care treci.

A merge la psiholog, când depresia te copleșește este o normalitate în orice țară civilizată. Psihologul este un doctor de suflete, dar uneori, când depresia îți afectează viața, psihiatrul vine în sprijinul psihologului. Vă spuneam mai sus, că un nivel scăzut de serotonină poate produce depresie. Un psihiatru vă poate ajuta printr-un tratament medicamentos, adică antidepresivele, care să ajute creierul să producă mai multă serotonină. Însă, nici o pastilă din lume, nu poate vindeca rănile din suflet, acelea au nevoie de timp, de iertare, de asumare, de înțelegere, de a face pace cu tine însuți/însăți.

Depresia a devenit boala secolului, de la ea, pornesc atâtea şi atâtea boli fizice, de aceea, aveţi grijă de voi şi de cei dragi vouă.

S-ar putea să-ți placă și...