ElectroIT

Tot ce trebuie să ştii despre viitorul Google

O altă mare companie a mai aniversat încă un an. Google a ţinut o conferinţă lungă, în care a prezentat noile tehnologii aduse Android, Chrome OS cât şi Android TV. Şi DA, mi-am bifat prezenţa la streaming-ul live.

Au fost multe anunţuri pe timpul evenimentului şi cum ştiu că apreciezi timpul, am să te pun în temă cu ultimele noutăţi despre cum Google plănuieşte să acapareze fiecare aspect al vieţii, de la notificările pe care le primeşti, mai nou la încheietură (Google Moto360) până la sincronizarea între Android şi Chromebook cât şi Android în maşină. Da, este o lume a Androidului!

Statistici:

Directorul Android, Sundar Pichai a început keynote-ul cu unele statistici impresionante: 1 miliard de utilizatori activi, 20 de miliarde de texte și 93 milioane de selfie-uri pe zi. Toate aceste numere acoperă doar o parte din întreaga populaţie, iar Google nu doarme, munceşte pentru a atinge şi cealaltă parte!

Android One

Este un nou set de platformă hardware, special concepută pentru dezvoltarea piețelor low-budget, folosind versiunea stoc a Android-ului și componente low-cost. În timpul keynote-ul, au arătat un exemplu, dezvoltat în colaborare cu Micromax: un smartphone de 4.5-inch, cu slot pentru memorie externă, dual SIM și un radio FM care ar trebui să coste sub bugetul de 100$. Programul începe în India, în această toamnă, după care se va extinde la nivel mondial.

 

Android “L”

Un nou sistem de operare pentru smartphone, tabletă, TV şi autovehicul: Google a prezentat un demo pentru noua versiune de Android care vine în această toamnă.

L este ceva nou şi vine să schimbe modul în care un sistem de operare ar trebui să funcționeze, indiferent de dispozitivul pe care îl utilizezi, L încorporează toate principiile Google prevăzute în conceptul tehnologiei “Material”.

Ecranul de blocare, de exemplu, a fost reproiectat pentru a arăta notificări sub formă de stivă. Fiecare buton reacționează atunci când este atins și proiectează o animaţie interactivă. A fost introdusă în sitem şi o caracteristică nu tocmai nouă.

Cu L nu vei mai avea nevoie de o parolă pentru a debloca telefonul atât timp cât porți un SmartWatch pe care l-ai asociat prin bluetooth sau dacă eşti în mașină. „Deblocare personală” caută locuri familiare din apropiere pentru a verifica dacă telefonul tău este cu tine sau nu.

O altă caracteristică importantă: atunci când cauţi ceva din bara de căutare Google, rezultatul ţi se va deschide şi într-o aplicaţie, cu condiţia ca aplicaţia respectivă să fie instalată.

Tehnologia “Material” – Un nou look pentru tot ceea ce înseamnă Google

Serviciile web Google și sistemul de operare Android, nu au fost întotdeauna asemănătoare în ceea ce priveşte designul lor vizual, dar acum nu mai este cazul. Un nou limbaj de design unic, denumit „Material” va purta acelaşi stil vizual pe web browser-ul Google Chrome cât și pe toate dispozitivele mobile Android – inclusiv noul pachet Google wearables.

Design-ul “Material” este în esență colorat, minimalist și aerisit, cu o mulțime de spații larg deschise pentru text. Dar nu este plat, foloseşte conceptul de cutii bine delimitate de către umbre şi animaţii interactive pentru fiecare comandă.

La capitolul perfomanta exista îmbunătăţiri concrete, dar asta remane de văzut numai după testul suprem: utilizarea de zi cu zi!

Android Wear

Google a făcut introducere în materie de wearable, mai exact, cum funcţionează acestea. Pe scurt, smartwatch-urile sunt concepute pentru a arăta informaţii preţioase cât mai rapid şi într-un mod cât mai puţin deranjant. Funcţia Google Now joacă un rol important, deoarece cu ajutorul acestei funcţii vei interacţiona cel mai rapid.

Google în maşina ta

Android Auto este alimentat în totalitate de către dispozitivul “L” Android din buzunar și ne permite să utilizăm comenzi vocale pentru a căuta puncte de interes, de a interacționa cu harta, reda muzică de pe Google Play Music, acces la aplicații de la terți și multe altele.

Aceştia colaboreazu cu 50 de parteneri și 25 de branduri auto, dintre care unele vor lansa maşinile cu Android Autosupport până la sfârșitul acestui an.

Android TV în sufrageria ta

Android TV are o mulţime de caracteristici, cum ar fi capacitatea de a juca jocuri de pe un dispozitiv care acţionează ca un controler, acces la o selecție completă de Google Play film și conținut TV, acces la Google Music și multe altele. Acesta permite, de asemenea şi streaming intre TV şi conținutul de la smartphone sau tableta.

Aplicaţii Android pentru Chromebook

Chromebook-urile sunt dispozitive solide, care oferă acces rapid la serviciile Google prin intermediul Chrome OS, care este de fapt un browser web Chrome atașat la un laptop. Chromebook va fi în strânsă legătură cu smartphone-ul Android, ceea ce înseamnă că se va putea vedea direct de la laptop nivelul bateriei, notificări, mesaje și multe altele.

Concluzie

În ciuda ieşirii scandaloase a două persoane, cum că Google se va transforma în următorul Skynet, băieţii şi-au păstrat calmul şi profesionalismul şi au prezentat o mulţime de lucruri în cadrul conferinţei Google I/O 2014. Android L, momentan numai în versiunea pentru dezvoltatori (disponibilă de astăzi).

Este un punct în care se vor investi foarte mulţi neuroni în lunile ce vor urma, fiindcă trebuie să fie gata până la lansarea din această toamnă.

Android TV este destul de convingător şi nu datorită acelui dongle ChromeCast integrat în TV, ci pentru că va duce conceptul de TV inteligent la un alt nivel. Android Auto, Google Fit şi Cloud computing, sunt noi pioni prin care Google achzitioneaza teren şi acoperă noi teritorii.

Google a setat definitiv un nou stagiu în dezvoltarea Android-ului, ce va avea să integreze şi mai mult sistemul de operare în vieţile noastre. Până acum, toate bune şi frumoase, să vedem cum le reuşeşte planul!

S-ar putea să-ți placă și...