De această dată am ales să merg pe un alt drum decât în mod normal. Am văzut că mai toţi cei de afară practică această “regulă” – să-şi împartă impresiile personale şi să alcătuiască un TOP 5 cu cele mai “tari” smartphone-uri ale momentului.
Voi spune despre fiecare device în parte şi puncte forte şi puncte mai puţin forte! Îmi este greu să mă decid şi să-mi îndrept degetul către unul singur. Toate sunt excelente!
Aşa că nu voi avea o ordine anume. Nu pot spune că am testat toate aceste device-uri, dar pe unele dintre acestea am avut ocazia şi posibilitatea să le încerc pentru câteva minute.
Şi ce altă impresie este mai bună decât prima? Regula celor 30 de secunde se aplică. Şi încă cum! Deci, dacă te afli în acest moment în punctul de a-ţi alege un smartphone, poţi avea în vedere următoarele:
iPhone 5S – Se cunoaşte foarte bine faptul că nu poţi trece cu vederea gigantul Apple! iPhone-ul reprezintă o serie de smartphone-uri foarte distincitivă, drept pentru care trebuie să arăt respect! Doar primul model a revoluţionat această industrie!
Unde am fi fost astăzi dacă lumea nu-l cunoştea pe Steve Jobs?! Dacă ar fi să mă rezum la capitolele de performanţă şi caracteristici, poate că nu l-aş mai include în TOP. Dar, DA!
Poartă o cameră foarte bună pe spate, protejată de lentile din safir, un display de calitate cu o reproducere a culorilor cât mai aproape de realitate şi de la modul cum îl ţi în mână şi până la design-ul impecabil, face că device-ul să aibă o elegantă pe care nu o vezi şi la altele (nici la HTC One M8).
Există şi puncte mai puţin forte. Bateria este delăsătoare, display-ul nu are o diagonală pe placul meu şi opţiunile aplicaţiei “Camera” sunt minime pentru cei care doresc să se joace atunci când fotografiază. A
colo unde Apple străluceşte, cât şi iPhone-ul, este la departamentul eco-sistem! iTunes pe cât de enervant este, găzduieşte o sursă mare de divertisment: aplicaţii, muzică, filme, cărţi etc. Iar majoritatea dezvoltatorilor lansează mai întâi aplicaţii pentru iOS şi apoi pentru Android sau doar exclusiv iOS!
HTC One M8 – Prima impresie pe care mi-a lăsat-o device-ul, ca şi la iPhone, este construcţia unibody din metal! Fiindcă l-am testat în magazin nu am putut simţi cât de rece poate fi metalul la prima atingere, pentru că modelul demo stă tot timpul pornit şi deci este mai mult încins decât rece.
Pentru a aduce îmbunătăţiri UX-ului (user experience), HTC-ul a împrumutat o caracteristică foarte apriciată a modelelor LG, anume posibilitatea deblocării device-ului apăsând rapid de două ori pe ecran. De asemenea, UI-ul (user interface) a primit şi el îmbunătăţiri considerabile.
Aspectul skin-ului HTC Sense a devenit mai uşor, plat şi face că performanţa procesorului quad-core să zboare în calcularea operaţiilor! Un alt punct forte îl fac difuzoarele frontale BOOM Sound! Dacă nu ai încercat până acum să asculţi cum redau sunetul, pierzi toată distracţia!
La capitolul cameră, mă dezamăgeşte, pe partea de optică mai exact. Cei 4 MP nu se compară nici pe departe în claritate şi în detalii cu cei 20.7 MP de pe Sony Xperia Z2!
Sony Xperia Z2 – Cu toate că lansarea sa a avut loc în aprilie, a apărut şi la noi pe piaţă de 3 săptămâni. Încă nu am avut posibilitatea să-l testez, dar din câte ştiu de la fratele mai mic Z1 şi din lista de specificaţii, pot spune că software-ul aplicaţiei “Camera” este foarte customizabil, ceea ce face că experienţa fotografică să fie una foarte bună, bateria are o viaţă îndelungată, datorită capacitătii de 3200 mAh şi poate dura până la 2 zile de utilizare.
Este certificat IP58 şi vei putea face apeluri telefonice şi atunci când afară este grindină, îl poţi folosi în baie fără frica că îl vei scăpa în apă, deoarece este rezistent sub apă până la 1 metru adâncime şi poate sta scufundat până la 30 minute până păţeşte ceva. La capitolul durabilitate şi design este solid şi arată impecabil, dar dezamăgeşte la capitolul display şi speaker.
Dacă nu contează aceste două mici impedimente pentru tine şi poţi face compromisuri, tocmai ţi-ai găsit device-ul potrivit!
Nexus 5 – Cu toate că nu este cel mai bun la capitolul performanţă, nici cel mai bun la capitolul design, este cel mai bun atunci când ne gândim la raportul preţ/calitate.
Pentru cât plăteşti pe acest device, primeşti mult mai multe decât ţi-ai închipui! În primul rând, este vorba de ultimul model din linia Nexus, iar în al doilea rând, deviza Google afirma faptul că produc device-uri de top la cel mai redus cost posibil!
Pe un Nexus nu ai să vezi niciodată preinstalat în sistemul de operare un skin şi aplicaţii sau caracteristici inutile. Mai mult de atât, vei beneficia de faptul că linia Nexus aparţine direct Google, iar asta înseamnă că update-urile de sistem le vei primi imediat ce acestia le fac publice.
Şi mai mult de atât, device-ul se găseşte înafara oricărui contract de operator şi funcţionează pe reţele GSM şi LTE internaţionale. Deci, atât timp cât ai o cartelă GSM, n-ai de ce să-ţi faci griji.
LG G3 – Lansat în urmă cu o lună, modelul LG G3 vine să depăşească tiparele, atât în plan de performanţă cât şi design. Display-ul LCD, IPS de 5.5 inch găzduieşte o rezoluţie imensă de 2K (2560×1440 pixeli), asta înseamnă că rezoluţia este egală cu a unui monitor Apple de 27 inch.
Toţi aceşti pixeli sunt împinşi de către un cip quad-core Snapdragon 801, cu un ceas maxim de 2.5 GHz şi un cip grafic Adreno 330. Fac o echipă foarte bună cu 3GB RAM şi o baterie de 3000 mAh, care ţine şi până la 2 zile de utilizare. UI-ul este tipic LG, de data asta retuşat, având pictograme plate.
Camera nu dezamăgeşte absolut deloc, iar LG nu a făcut compromisuri şi a implementat un senzor inflarosu care acţionează pe post de senzor. Asta înseamnă că focalizarea va fi instant! Fiindcă nu l-am testat, nu pot reproşa nimic momentan. Sper să îl testez cât de curând!