Inflamația care se dezvoltă în membrana sinovială și este însoțită de producția activă de lichid sinovial se numește sinovită. Destul de des, un astfel de proces patologic are un caracter post-traumatic. Cu toate acestea, alți factori pot juca un rol în dezvoltarea sa. Cu tratamentul potrivit, această boală se încheie cu recuperarea completă. În cazuri avansate, poate provoca o reacție inflamatorie care se răspândește în alte structuri articulare și țesuturi moi care înconjoară articulația. În cel mai nefavorabil scenariu, această patologie este complicată de septicemie.
Nu există date exacte privind prevalența sinovitelor în populație. Acest lucru este legat direct de faptul că mulți oameni tolerează astfel de inflamații într-o formă ușoară și nu caută ajutor medical. Conform statisticilor, această patologie în mai mult de 70% din cazuri este însoțită de o leziune a articulației genunchiului. Pe locul doi, în ceea ce privește frecvența, se află sinovita articulației cotului. Se observă că această afecțiune apare cel mai frecvent la tinerii cu un stil de viață activ.
Clasificarea și cauzele sinovitei
În primul rând, inflamația membranei sinoviale este împărțită în mai multe forme, alocate pe baza cauzei dezvoltării acesteia. Acestea includ forme infecțioase, aseptice și alergice. Forma infecțioasă apare destul de des. Se caracterizează prin efectul asupra membranei sinoviale a unei flori bacteriene diverse. Este de remarcat faptul că în acest caz, atât bacteriile specifice cât și cele nespecifice pot juca un rol. Dintre agenții patogeni nespecifici, pneumococii, streptococii și stafilococii sunt cei mai frecvent întâlniți.
Flora infecțioasă poate pătrunde în cavitatea articulară prin pielea afectată prin focarele inflamatorii existente. Cel mai adesea, bacteriile se răspândesc din zonele adiacente. Cu toate acestea, uneori pot intra în articulații și de la focare îndepărtate cu fluxul sanguin sau limfatic.
Forma aseptică a bolii este stabilită dacă răspunsul inflamator nu este legat de infecție. Merită să spunem că, uneori, se produce inițial forma aseptică, care devine apoi infecțioasă. Modificările inflamatorii aseptice sunt cauzate de leziuni, unele tulburări endocrine și metabolice, precum și hemofilie.
O formă alergică a acestei boli apare atunci când organismul vine în contact cu un alergen, care provoacă lansarea de reacții specifice in organism.
În plus, variantele acute și cronice sunt incluse în clasificarea inflamației membranei sinoviale. În procesul acut, membrana sinovială se umflă și se îngroașe. În paralel, există o producție activă și acumularea de lichid sinovial. Varianta cronică este însoțită de modificări fibroase și de proliferarea vilozității membranei sinoviale. Imaginea clinică în cursul cronic este mai puțin intensă.
După cum am mai spus, o cantitate crescută de lichid sinovial este întotdeauna produs în inflamația membranei sinoviale. Poate fi seroasă, serofibrină, purulentă și hemoragică.
Simptomele care apar
Simptomul principal care este specific pentru sinovită este reprezentat de creșterea progresivă a edemelor. Articulaţia crește în volum, iar contururile sale devin neclare. În timpul palpării, fluctuația poate fi determinată. Fluctuația este tradusă ca „oscilație”. Acest sindrom sugerează că s-a acumulat lichid în articulație. Se verifică apăsând pe una din suprafețele articulației. Într-un proces inflamator seros, semne precum durerea sau intoxicația generală a corpului, dacă sunt exprimate, sunt neglijabile. Sindromul de durere poate fi prezent, dar apare predominant în timpul mișcării sau al palpării.
Cu un răspuns inflamator purulent, simptomele sunt mult mai pronunțate. O persoană bolnavă se plânge de o deteriorare rapidă a stării generale cu febră, slăbiciune și stare de rău. De regulă, pe fondul intoxicației există frisoane și dureri de cap. În cele mai nefavorabile cazuri, conștiința poate fi chiar perturbată. Un sindrom de durere ascuțită este obligatoriu. Direct în zona articulației în sine există o umflare semnificativă, înroșirea și creșterea temperaturii locale. Activitatea motrică datorată durerii este limitată.
În sinovita cronică, simptomele sunt destul de ușoare, mai ales la început. În primul rând în imaginea clinică apar dureri, în principal în timpul mișcărilor, precum și oboseală rapidă a articulației.
Diagnosticul și tratamentul inflamației
Diagnosticul acestei boli începe cu colectarea plângerilor și examinarea articulației afectate. Pentru a confirma diagnosticul, sunt prescrise examinarea cu raze X, o diagnoză cu ultrasunete și o puncție cu o examinare ulterioară a lichidului rezultat. Dacă a fost descoperit puroi în timpul puncției, trebuie efectuată o analiză bacteriologică. Dacă este necesar, planul de diagnosticare poate fi suplimentat cu artroscopie, biopsie sinovială și teste alergice.
Tratamentul unei astfel de inflamații implică în primul rând crearea unei rigidități a articulației afectate. În formă aseptică, sunt prezentate proceduri fizioterapeutice, precum și puncții terapeutice. În cazul unei forme infecțioase, este necesară evacuarea puroiului cu spălarea ulterioară a cavității articulare cu soluții antibiotice. Uneori poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
Prevenirea debutului bolii
Pentru prevenirea sinovitei, se recomandă efectuarea unui tratament antiseptic aprofundat al rănilor primite, pentru a evita efectele traumatice asupra articulației și, de asemenea, pentru igienizarea în timp util a focarelor infecțioase existente în organism.