Frumusețe

Cum sunt fabricați pantofii? Unde se fabrica ei?

Stiu ca multe dintre voi, doamnele si domnisoarele amatoare de pantofi cu toc sau fara toc, v-ati intrebat cel putin o data cum sunt fabrcati aceste minunate elemente vestimentare care va pun in evidenta calitatile si n unumai. Haideti sa vedem cateva lucruri esentiale!

Selectarea materialelor pentru incaltaminte

Materialele pe care le selectezi pentru designul incaltamintei va face ca ideea ta sa prinda viata. Vei afla ca modelul pantofului nu este principala caracteristica, ci materialul din care este confectionat. Daca doresti sa afli cum poti deveni un designer de pantofi, trebuie sa stii cum sa alegi materialele de incaltaminte. Exista un meniu infinit de materiale si culori pentru a crea o capodopera.

Designerul trebuie sa aleaga cu atentie materialele potrivite. Un material frumos care se decoloreaza in urma unor purtari repetate sau care se decoloreaza la lumina soarelui nu poate fi folosit. Deci, sa invatam cum sa selectam materialele pentru incaltaminte.

Cand selectezi materialul pentru incaltaminte, un document de proiectare te va ajuta sa faci alegerile potrivite. Documentul de proiectare defineste tipul incaltamintei pe care o faci: un papuc de balet pentru un dansator sau cizme de lucru pentru muncitori? Care este cel mai bun material pentru adidasi? Care este cel mai bun material pentru pantofii de alergare? Acestea vor fi incaltaminte ieftine sau premium? Cu un document mic in mana si cateva cunostinte in spate, poti selecta materialele potrivite pentru pantofii pe care urmeaza sa-i creezi.

Cele mai comune materiale pentru incaltaminte sunt: piele, textile, sintetice, cauciuc, spuma si plastic. Fiecare are utilizarile sale specifice. In functie de designul tau, fiecare material va avea un loc in pantof. Selectia materialului este unul dintre elementele fundamentale ale proiectarii pantofilor. Sa facem un tur rapid al acestor materiale comune.

Piele

Pielea de vaca este cel mai obisnuit material folosit pentru confectionarea pantofilor. Este durabil, flexibil, extensibil si este disponibil in mai multe stiluri, culori si preturi. Este cu adevarat un material excelent cu care poti confectiona pantofi frumos.

Pielea reala este in viata!!! Nu chiar, dar caracterul pielii se schimba pe masura ce este purtata. Un pantof de piele fin respira si se conformeaza ca niciun alt pantof. Un pantof facut manual din piele poate fi o capodopera. Dar, pielea are unele dezavantaje. Poate fi grea, fierbinte si sensibila la absorbtia apei si se poate deteriora daca nu este tratata.

Tratamentele care fac pielea rezistenta la apa, costa suplimentar. Pielea este un material relativ scump in comparatie cu tesatura sau alte materiale artificiale si trebuie tratata cu grija in timpul fabricarii pantofilor.

Deoarece pielea provine de la animale individuale, fiecare are o dimensiune diferita si fiecare va avea cicatrici, imperfectiuni, chiar si marci care trebuie evitate la taiere. Acest material nefolosit se trece la pierderi.

Materiale textile

Materialele textile pentru incaltaminte vin intr-o mare varietate de culori, tesaturi, tricoturi, fibre. Textilele pentru incaltamine, vin in multe tipuri de fibre inclusiv bumbac, lana, nailon, poliester, polipropilena, lycra si multe altele. Fiecare are propriul aspect si propriile proprietati fizice.

Textilele sunt materiale minune pentru pantofi. Cu o varietate infinita de tesaturi, culori, modele si caracteristici speciale, textilele au un loc special in designul incaltamintei. Fibrele artificiale cum ar fi nylonul si poliesterul sunt usoare si durabile. Lycra este extensibila, iar panza de bumbac este o necesitate pentru constructia vulcanizata si are un aspect propriu.

Sintetice

Oricum ai numi, pielea sintetica, PU piele sau doar PU, acest material este un alt element indispensabil pentru incaltamintea sport moderna. Aceasta clasa de materiale ofera designerului o varietate uriasa de culori, texturi si caracteristici la o gama larga de preturi. Desi odata era considerat un material ieftin nepotrivit pentru incaltamintea de inalta calitate, acum timpurile s-au schimbat.

Aceste materiale artificiale sunt adesea un compozit format din doua straturi. Un strat subtire din fibre de poliester tesute sau netesute combinate cu o suprafata exterioara. Multe dintre sintetice mai putin scumpe au un suport tesut fibros. Suprafata nu este 100% neteda, iar pantoful va avea riduri si cute.

Pielea de inalta calitate incepe cu un suport PU din microfibra rezistanta la apa. Acest suport are o suprafata neteda si poate fi vopsit pentru a se potrivit cu materialele de suprafata.

Folia din plastic poliuretanic gros de 0.2 pana la 5 mm este realizata intr-o operatiune separata, iar cele doua straturi sunt apoi rulate impreuna cu caldura si presiune. Pielea exterioara PU este apoi imprimata, gravata, scufundata sau lustruita pentru a crea una dintre milioanele de optiuni de suprafata.

Spuma

Exista multe tipuri de spuma folosite pentru confectionarea incaltamintei, aici vom trece in revista tipurile de spuma gasite in partile de sus ale pantofilor. In general, spuma este impartita in doua dipuri „celula deschisa” si „celula inchisa”. Celula deschisa este exact cum pare, compusul din plastic care alcatuieste celulele de spuma este deschis, aerul si apa sunt libere sa intre si sa iasa din spuma la fel ca la un burete de spalat vase. Supma cu celule inchise contine celule individuale inchise sau sigilate care nu le permit gazelor interne ale spumei sa scape.

Spuma cu celula deschisa

Spuma cu celula deschisa este in general moale, aceasta spuna fiind confectionata din plastic poliuretanic. Acest tip de spuma este cunoscut sub denumirea de spuma „KF” sau „KFF”. Spuma cu celulel deschisa este disponibila in diferite densitati si in aproape orice grosime si culoare. Spuma cu celula deschisa este folosita in limbile si gulerele incaltamintelor.

Spuma cu celula inchisa

Spuma cu celula inchisa este, in general, mai densa. Talpa interioara a incaltamintei este facuta din spuma cu celula inchisa. Spuma intermediara este acoperita cu articolul de design exterior. Cele mai frecvente tipuri de spuma cu celula inchisa includ EVA (etilen-acetat de vinil), PE (polietilena), SBR (cauciuc butadien-stirenic), PU (poliuretan), latex si neopren. Fiecare are propriile sale proprietati. Spuma EVA este folosita pentru materialele din plasa, foaia de 2 mm de EVA va face tasatura impermeabila. Neoprenul si SBR sunt utilizate atunci cand sunt necesare proprietati elastice. Spuma PE este foarte usoara, dar nu este atat de durabila, de aceea utilizarea sa este limitata.

Care este cel mai bun material pentru incaltaminte

Nu exista cel mai bun material pentru incaltaminte. Ceea ce este bun pentru un pantof de alergare nu este bun pentru cizme de lucru. Designerul, dezvoltatorul si managerul trebuie sa lucreze impreuna pentru a alege materialele in functie de pret, performanta, durabilitate, confort si stil.

S-ar putea să-ți placă și...