ElectroIT

Android-ul şi fragmentarea

Este un lucru bun sau rău pentru Android? Ce reprezintă fragmentarea?

În programare, fragmentarea apare atunci când o combinație de software și hardware nu oferă o experiență consistentă. Cu alte cuvinte, se crează un ecosistem format dintr-o varietate de terminale, de la cele cu funcţie 3D până la cele cu ecran de 2 inch.

Problema fragmentarii priveşte întreaga comunitate Android: atât utilizatorii, dezvoltatorii, brand-urile cât şi fabricanţii de echipamente de reţea. Fragmentarea este o binecuvântare şi un blestem!

PARTEA BUNĂ

Fragmentarea permite utilizatorilor să aleagă, aşa cum am mai spus, dintr-o varietate de terminale: de la cele cu ecran de 5.5 inch şi rezoluţie 2K, cameră cu stabilizare optică până la cele mai mici din clasă care au ecran de 2 inch sau mai mic. Este un triumf pentru Android fiindcă un singur SO poate atinge o piaţă atât de largă.

PARTEA MAI PUŢIN BUNĂ

Aceasta varietate de de dimensiuni a display-ului cât şi diferenţele de hardware pun în dificultate dezvoltatorii de aplicaţii creând un impediment total. Ce face un dezvoltator atunci când crează o aplicaţie? Simplu!

Da fugă la “piaţă” şi cumpăra câte un dispozitiv din fiecare segment de piaţă, apoi se pune pe treabă şi verifică compatibilitatea aplicaţiei cu fiecare terminal din segment. Toate acestea înseamnă pierderi: de timp cât şi de bani!

Statistici

Statisticile arată că majoritatea terminalelor se află în proporţie de 29% pe versiunile 4.1 (Jelly Bean) şi doar 13.6% din terminale se află în momentul de faţă updatate la versiunea curentă de Android 4.4 (KitKat). Conform sursei dev.android, numerele sunt următoarele:

Cum menajează Google problema fragmentării – soluţii?!

O soluţie validă a fost introdusă la conferinţa de acum 8 ani, I/O 2013, unde Google a prezentat în detaliu ce este, ce face şi cu ce ajută funcţia “Google Play Services”.

Ce este “Google Play Services”?

Este un loc unic, care aduce într-un singur loc toate API-urile Google de la versiunea Android 2.2 în sus. Un API (Application Programming Interface) este un cod special, care este scris ca o modalitate simplă pentru a facilita unei aplicaţii să comunice cu alta.

Google scrie API-urile pentru Android, iar dezvoltatorii de aplicații le utilizează ca un canal pentru a accesa multe dintre caracteristicile de bază ale Android-ului.

Ce fac şi la ce ajută aceste servicii?

Odată ce aplicaţia este instalată printr-o cale oficială (orice terminal cu cont google), rulând de la versiunea Android 2.2 în sus, le permite dezvoltatorilor să instaleze anumite librării din SDK doar prin câteva linii de cod.

Cu alte cuvinte, Google a scos aceste servicii, respectiv API-urile din OS, permiţând fiecărui dezvoltator de aplicaţii să ruleze pentru aplicaţia lui liniştit jucăriile de care are nevoie, reuşind în acest fel să fluidizeze concrect modul cum rulează aplicaţiile.

De ce contează atât de mult pentru noi acest lucru? Gândeşte-te dacă ai fi fost nevoit să aştepţi după fiecare brand (Samsung, LG, HTC etc.) să-şi updateze fiecare în parte API-urile, că mai apoi să le trimită către dezvoltatori şi aceştia la rândul lor să creeze aplicaţiile! Ar fi durat o veşnicie.

A doua strategie a venit odată cu versiunea 4.4 KitKat. Sistemul de operare a fost regândit total, pentru a rula pe componente low-cost. În altă ordine de idei, versiunea 4.4 KitKat poate rula fluent pe procesoare dual-core şi 512MB RAM. Această strategie a fost imbunatăţită si implementată şi în versiunea 5.0, denumită momentan “L”.

S-ar putea să-ți placă și...