Sanatate

Greseli in timpul antrenamentului la olita

invatat-copil-la-olita

Si dumneavoastra sunteti gata sa incepeti antrenamentul la olita cu copilul, dar nu sunteti sigur cum anume sa procedati? Va prezentam, in cele ce urmeaza, cele mai intalnite greseli pe care le fac parintii care vor sa isi invete copilul sa treaca la olita.

Incepeti prea devreme cu olita

Este adevarat ca exista exceptii si ca sunt copii care invata mult mai devreme decat majoritatea, sa faca la olita portabila. Insa, astea sunt cazuri rare si copiii invata la olita cam in jurul varstei de 2 ani, cu aproximatie. Este important sa stiti cand copilul dumneavostra este pregatit sa treaca de la scutece la folosirea olitei. Nu trebuie sa il fortati daca el nu este pregatit.

Un copil stresat nu este ceea ce va doriti si nici nu este benefic pentru dezvoltarea sa. De asemenea, procesul de invatare la olita poate sa dureze mult mai mult decat ati anticipat si poate sa implice si eforturi considerabile nu numai din partea dumneavostra, ci si din partea celui mic.

Fortativa invete sa faca la olita portabila „numarul 2” inainte de varsta de doi ani. Este ceva obisnuit ca multi copii sa reuseasca sa isi controleze vezica cu cateva luni inainte de a reusi sa faca asta si cu „cealalta” parte. Unul dintre pericolele care pot sa apara este ca un copil sa aiba episoade de constipatie. Acest lucru se intampla cand are experiente negative cu olita si pe urma dezvolta o teama de a o folosi. Daca nu li se va permite sa foloseasca scutecele, sunt capabili sa se tina si cateva zile, numai sa nu sa duca la olita.

greseli-in-invatatul-la-olitaCand, in sfarsit, se va duce sa faca, poate fi dsetul de dureros si asta va face sa ii intaresaca frica si mai tare. In cazul in care aceste episoade se repeta, cel mai indicat este sa discutati cu un medic.

Nu aveti discutii „pozitive” cu copilul, despre olita

In cazul in care folositi cuvinte negative atunci cand vorbiti despre „numarul 1” sau „numarul 2”, cum ar fi „murdar” sau „puturos”, nu va asteptati ca cel mic sa isi doresca prea tare sa invete sa faca la olita. Cand este vorba de stima lor de sine, acest limbaj nu este cel potrivit. Copiii raspund la lauda, la o atitudine pozitiva si care are menirea sa ii incurajeze.

Ei simt nevoia sa se simta iubiti si apreciati, chiar si atunci cand nu le iese treaba asa cum ar dori. Un comportament axat pe pedeapsa nu ii va ajuta in acest proces de invatare la olita portabila, dar nici in altul in care el trebuie sa invete un comportament sau o abilitate. Trebuie sa fiti atenti nu numai la limbajul folosit, dar si la gestica si la mimica fetei; copiii sunt foarte buni observatori, chiar daca nu sunt capabili sa se exprime in cuvinte.

Faceti „antrenament” pe timp de noapte

In cazul in care un copil are nevoie de mai mult timp pentru a invata cum sa isi controloeze vezica pe timp de noapte, asta inseamna ca este posibil sa existe o anumita intarziere in procesul de invatare. Chiar nu au control asupra fenomenului. In aceste situatii, specialistii recomanda folosirea unor pantalonasi speciali pe care sa ii poarte in timpul noptii, dar si a unor cuverturi rezistente la apa, pana in momentul in care copilul va avea control asupra propriei vezici.

Pe timpul noptii trebuie oprit antrenamentul la olita si copilul lasat sa isi faca somnul, indiferent daca se uda sau nu.

Va bazati prea mult pe recompense

Copiii nu au nevoie de bomboane de fiecare data cand se duc la olita. Ei nu vor continua sa primeasaca dulciuri odata ce antrenamentul la olita se incheie. Pentru majoritatea copiilor, lauda este suficienta ca recompensa pentru un comportament potrivit la olita portabila. Limitati, pe cat posibil, recompensele dulci si nesanatoase. Copilul se va bucura sa va vada multumiti si ca ii zambiti!

Lipsa de rabdare are consecinte negative asupra copilului

Unii parinti se grabesc destul de tare atunci cand vine vorba de invatarea de noi abilitati de catre copilul lor. Ei se gandesc ca, cu cat este mai devreme, cu atat mai bine, si fac asta fara sa tina cont de ceea ce poate sau nu poate face copilul. Isi pot crea, astfel, o perceptie falsa, asupra nivelul de dezvoltare a celui mic, dar si asupra setului de abilitati pe care cel mic il poseda.

Ei pot interpreta gresit faptul ca pot sa intervina inainte ca cel mic sa se ude si sa il tina departe de scutece si sa confunde asta cu realul progres al copilului.

Ca rezultat, atunci cand parintii nu ajung la timp si cand cel mic are un accident, poate fi interpretat ca un esec. Cei care nu au rabdare si il grabesc pe copil, vor avea parte de mai multe accidente si de mai multe momente negative si acestea sunt aspecte nepotrivite pentru dezvoltarea optima a celui mic.

S-ar putea să-ți placă și...