Daca vreti sa savurati o cafea buna, aromata si cu un gust intens atunci trebuie sa acordati atentie tipului de cafea boabe pe care vreti sa il cumparati. Trebuie sa va spun inca de la inceput ca o cafea boabe ieftina este si de calitate proasta. In general, toate tipurile de cafea ieftina (exemplu cele la 20-25 lei/kg) contin doar boabe de cafea cu diverse defecte, care nu au fost coapte complet si de cele mai multe ori contin o cantitate mare de Robusta.
Toate sortimentele ieftine sunt prajite intens tocmai pentru a ascunde defectele boabelor de cafea si pentru a oferi bauturilor un gust mai amar.
Spuneam mai devreme ca acestea conțin o cantitate mai mare de boabe Robusta sau chiar 100% Robusta deoarece acest tip de boabe de cafea este mai ieftin decat Arabica si, bineinteles este diferit ca si gust.
In randurile urmatoare vom discuta pe larg despre boabele de cafea si cum trebuie sa le alegem pentru a ne bucura de o cafea buna si aromata. Gradul de prajire al boabelor influenteaza gustul cafelei? Dar tipul boabelor? Haideti sa vedem si explicatiile.
Cafea boabe Arabica vs. Robusta
Cafeaua Arabica este cel mai popular tip de cafea la nivel global si este recoltata din planta de cafea numita Coffea Arabica. Boabele de cafea Arabica reprezinta aproximativ 60% din productia mondiala de cafea fiind cultivata cu precadere in America de Sud si Centrala dar si in Africa si este extrem de apreciata de pasionatii de cafea.
Boabele de cafea Robusta provin din planta de cafea Coffea canephora si este al doilea cel mai popular tip de cafea din lume.
Principala diferenta dintre cele doua tipuri de cafea boabe este ca Robusta are un continut mai mare de cofeina spre deosebire de Arabica. Datorita continutului ridicat de cofeina, bauturile obtinute din Robusta au un gust intens amarui iar cele Arabica se deosebesc prin gustul dulceag si aroma de fructe, ciocolata sau caramel.
Datorita faptului ca Robusta contine mai putin zahar decat Arabica, planta acesteia este mai putin susceptibila la diferite tipuri de boli. Totodata, cafeaua Robusta are un pret de vanzare mai mic decat boabele de cafea Arabica, tocmai datorita costurilor mici de cultivare.
O cafea cu boabe 100% Arabica va avea un continut scazut de cofeina si vor fi prezente notele de fructe, caramel, ciocolata, cu un aftertaste bogat si rafinat. Boabele Robusta ofera cafelei un gust amar, corpolenta si un continut ridicat de cofeina, cu note de ciocolata, fructe uscate sau nuci.
Prajirea boabelor de cafea
Boabele de cafea verzi necesita prajire pentru a oferi bauturilor o aroma intensa si un gust bogat insa cu cat sunt mai prajite cu atat gustul cafelei va fi mai diferit. Astfel, principalele 3 tipuri de prajire (pe care le regasim si pe pungile de cafea boabe) sunt urmatoarele:
- Prajire usoara – Light Roasted
Acest tip de prajire ofera cafelei un gust acid cu mai putina aroma deoarece boabele nu au fost prajite suficient pentru a ajunge la punctul in care sa fie extras uleiul.
- Prajire medie – Medium Roasted
Boabele de cafea prajite la intensitate medie vor avea o culoare maro-ciocolatie, vor fi uscate si foarte aromate. Aceste boabe dau un gust mai putin acid cafelei, o aroma intensa si un gust usor dulceag. Datorita aromei si a aciditatii echilibrate, acest tip de prajire este cel mai popular si mai apreciat de catre consumatori.
- Prajire intensa – Dark Roasted
Boabele de cafea foarte bine prajite ofera bauturilor un gust usor amarui si o aroma intensa. Acestea au o culoare inchisa si este prajita pana cand zaharurile incep sa se caramelizeze si uleiurile incep sa se ridice spre suprafata boabelor.
O prajire intensa poate avea usoare tente condimentate, gust amarui, note de ciocolata dar cu o aciditate scazuta.
De cele mai multe ori, prajirea intensa a boabelor de cafea este recomandata pentru espresso insa aceasta nu este o regula. Se poate obtine un espresso foarte bun si din boabe cu prajire medie. Pentru a va bucura de toata aroma si gustul cafelei, indiferent de sortimentul ales este recomandat sa folositi boabe proaspat prajite si proaspat macinate.
Depozitarea corecta a cafelei:
Depozitarea corecta a cafelei este foarte importanta pentru a va bucura mereu de o bautura aromata si intensa. Cea mai mare parte a brandurilor de cafea folosesc pungi speciale, sigilate in vid sau cu supape unidirectionale – permit gazelor din interior sa iasa dar nu permite oxigenului sa intre.
Dupa ce ati desfacut punga de cafea este recomandat sa pastrati boabele de cafea in recipiente inchise ermetic, pastrate intr-un loc racoros, uscat si intunecat.
Sursa de informare: https://www.coffeepoint.ro/blog/